Kruche ciastka z czekoladą to propozycja na pyszny i szybki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Są kruchutkie, delikatne w smaku i co najważniejsze ekspresowe w przygotowaniu! Wystarczy około 30 minut, aby zrobić ciasto i je upiec. Polecam każdemu, kto uwielbia takie słodkości.
KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ PRZEPIS
Składniki / 16 sztuk
- 1/2 kostki masła (temperatura pokojowa)
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie
1. Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
2. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, miękkie masło, cukier i sól. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
3. Następnie do ciasta dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Odrywając kawałki ciasta uformuj z nich kuleczki, a następnie spłaszcz je dłońmi i przełóż na blaszkę.
6. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.