Ciasto z niespodzianką to pomysł na efektowny wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepie smakuje!
CIASTO Z NIESPODZIANKĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna — 80 g
- cukier — 80 g
- mąka ziemniaczana — 1 łyżka
- jajka — 3 szt.
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
Masa
- śmietanka kremówka — 330 ml
- serki homogenizowane — 600 g
- galaretka brzoskwiniowa — 1 opak.
- galaretka cytrynowa — 1 opak.
- gorąca woda — 150 ml
Dodatkowo
- mini ciepłe lody — 12 szt.
- galaretka brzoskiwniowa — 2 opak.
- gorąca woda — 750 ml
Przygotowanie
Biszkopt
KROK 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka.
KROK 2
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesyp do masy jajecznej i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia.
KROK 3
Masę przełóż do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 175 stopniach.
Masa
KROK 4
W 150 ml gorącej wody rozpuść obie galaretki. Odstaw do przestygnięcia.
330 ml śmietanki ubij na sztywno. Następnie dodaj serki homogenizowane i zmiksuj do połączenia. Na koniec wlej przestygniętą galaretkę.
KROK 5
Masę wyłóż na przestygnięty biszkopt i powciskaj w nią ciepłe lody. Ciasto wstaw do lodówki, by masa stężała.
KROK 6
W 750 ml gorącej wody rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe i odstaw do lekkiego stężenia.
KROK 7
Tężejącą galaretkę wylej na ciasto i całość wstaw ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.