Ciasto Raffaello

Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia inspirowane popularnymi kuleczkami Rafaello. Łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Składniki

  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1000 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g masła (temp. pokojowa)

Dodatkowo

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 g krakersów

Przygotowanie

Masa

1. Z mleka odlewamy szklankę i wlewamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy trzepaczką tak, żeby nie było grudek.

2. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z cukrem, mąką, żółtkami i ekstraktem z wanilii i intensywnie mieszamy. Ściągamy z palnika.

3. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4. Masło ucieramy na puch. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo budyń, łyżka po łyżce.

5. Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1 warstwę krakersów, przykrywamy częścią kremu, ponownie układamy warstwę krakersów i kremu.

6. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą dobę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *