Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia inspirowane popularnymi kuleczkami Rafaello. Łatwe i szybkie w przygotowaniu!
Składniki
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1000 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g masła (temp. pokojowa)
Dodatkowo
- 100 g wiórków kokosowych
- 250 g krakersów
Przygotowanie
Masa
1. Z mleka odlewamy szklankę i wlewamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy trzepaczką tak, żeby nie było grudek.
2. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z cukrem, mąką, żółtkami i ekstraktem z wanilii i intensywnie mieszamy. Ściągamy z palnika.
3. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Masło ucieramy na puch. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo budyń, łyżka po łyżce.
5. Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1 warstwę krakersów, przykrywamy częścią kremu, ponownie układamy warstwę krakersów i kremu.
6. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą dobę.