w

Ciasto niebo w gębie

Ciasto niebo w gębie to pyszny wypiek na każdą okazję. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na święta, urodziny czy do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto niebo w gębie jest bardzo łatwy, dlatego każdy bez wyjątku przygotuje ten pyszny smakołyk w swoim domu.

CIASTO NIEBO W GĘBIE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • jajka — 5 szt.
  • mąka pszenna — 140 g
  • cukier — 100 g
  • kakao — 2 łyżki
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta

Masa

  • serek mascarpone — 250 g
  • śmietanka kremówka — 500 ml
  • cukier puder — 2 łyżki
  • śmietan-fix — 1 opak.

Dodatkowo

  • herbatniki — ok. 40 szt.
  • masa krówkowa — 1/2 puszki

Przygotowanie

KROK 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już szklista, dodaj żółtka.

KROK 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesyp do masy jajecznej. Całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.

KROK 3

Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut, do suchego patyczka.

KROK 4

Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt podziel na dwa blaty.

KROK 5

W misce umieść mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Całość zmiksuj do uzyskania puszystego kremu.

KROK 6

Na połowę biszkopta wyłóż 1/2 przygotowanej masy śmietanowej. Następnie na masie ułóż warstwę herbatników.

KROK 7

Na herbatnikach rozprowadź masę krówkową i całość przykryj drugą warstwą ciasteczek.

KROK 8

Wyłóż pozostałą masę śmietankową i całość przykryj drugim blatem biszkopta.

KROK 9

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *