Ciasto jajko sadzone to doskonały deser na wielkanocny stół. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Polecam przygotować w te święta, goście będą zachwyceni!
CIASTO JAJKO SADZONE PRZEPIS
Składniki
- twaróg z wiaderka — 1 kg
- galaretki krystaliczne — 3 opak.
- śmietanka kremówka — 330 ml
- cukier puder — 3 łyżki
- gorąca woda — 800 ml
- biszkopty okrągłe — 16 szt.
- brzoskwinie z syropu — 9 połówek
Przygotowanie
KROK 1
W 400 ml gorącej wody rozpuść 2 galaretki krystaliczne i odstaw do przestygnięcia.
KROK 2
W misce umieść twaróg z wiaderka, wlej przestygniętą galaretkę i zmiksuj blenderem do połączenia.
KROK 3
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
KROK 4
Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Całość odstaw na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.
KROK 5
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dno ułóż biszkopty. Na biszkopty wylej masę serową. Należy robić to wolno, by biszkopty nie wypłynęły na górę. Wierzch masy wyrównaj i całość wstaw do lodówki do stężenia.
KROK 6
W międzyczasie przygotuj galaretkę. W 400 ml gorącej wodzy rozpuść galaretkę krystaliczną. Odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
KROK 7
Na cieście ułóż odsączone z soku połówki brzoskwi. Całość zalej tężejącą galaretką krystaliczną. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.