w

Ciasto czekoladowe z kremem

Przepis na proste i niezwykle smaczne ciasto składające się z mocno czekoladowego biszkoptu i delikatnego kremu z bitej śmietany. Doskonały wypiek na różne okazje jak i bez okazji.

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • jajka — 6 szt.
  • mąka pszenna — 140 g
  • cukier — 1 szklanka
  • kakao — 70 g
  • woda — 50 ml

Masa

  • śmietana kremówka 30 % — 1000 ml
  • cukier puder — 4 łyżki
  • śmietan-fix — 2 opakowania

Polewa

  • czekolada deserowa — 150 g
  • śmietana kremówka 30% — 100 ml

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka. Na koniec wlej wodę.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z kakao i dodaj do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Krok 3

Ciasto przełóż do formy 24 x 35 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170 stopni przez około 30 minut.

Krok 4

Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt podziel na dwa blaty.

Krok 5

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem.

Krok 6

Jeden blat biszkopta posmaruj powidłami i wyłóż masę śmietankową. Całość przykryj drugim blatem.

Krok 7

Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polej ciasto.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *