Przepis na proste i niezwykle smaczne ciasto składające się z mocno czekoladowego biszkoptu i delikatnego kremu z bitej śmietany. Doskonały wypiek na różne okazje jak i bez okazji.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- jajka — 6 szt.
- mąka pszenna — 140 g
- cukier — 1 szklanka
- kakao — 70 g
- woda — 50 ml
Masa
- śmietana kremówka 30 % — 1000 ml
- cukier puder — 4 łyżki
- śmietan-fix — 2 opakowania
Polewa
- czekolada deserowa — 150 g
- śmietana kremówka 30% — 100 ml
Dodatkowo
- powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka. Na koniec wlej wodę.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z kakao i dodaj do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 3
Ciasto przełóż do formy 24 x 35 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170 stopni przez około 30 minut.
Krok 4
Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt podziel na dwa blaty.
Krok 5
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem.
Krok 6
Jeden blat biszkopta posmaruj powidłami i wyłóż masę śmietankową. Całość przykryj drugim blatem.
Krok 7
Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polej ciasto.