Sałatka niezwykle bogata w smaku i dość łatwa w przygotowaniu z pieczonym łososiem i rukolą. Możecie podać ją jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi lub zaserwować na rodzinną kolację.
SAŁATKA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM I RUKOLĄ PRZEPIS
Składniki
- rukola — 100 g
- pieczony łosoś — 400 g
- makaron kokardki — 150 g
- suszone pomidory — 5 kawałków
- gruszka — 1 szt.
- ser z niebieską pleśnią — 100 g
- orzechy nerkowca – garść
Sos
- oliwa z oliwek — 4 łyżki
- miód — 1 łyżeczka
- sok z cytryny — 1 łyżka
- sól, pieprz — do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
Krok 2
Gruszkę i ser z niebieską pleśnią pokrój w kostkczkę.
Krok 3
Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
Krok 5
Do miski przełóż upieczonego i rozdrobnionego łososia, makaron, rukolę, gruszkę, ser z niebieską pleśnią i suszone pomidory. Całość polej sosem, posyp orzechami i lekko wymieszaj.