Ta pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu sałatka, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Sałatka z kalafiora to doskonała opcja na kolację lub drugie śniadanie.
SAŁATKA Z KALAFIOREM PRZEPIS
Składniki
- kalafior — pół główki
- jajka — 3 szt.
- pomidorki koktajlowe — 8 szt.
- kukurydza konserwowa — 2 łyżki
- majonez — 1 łyżka
- jogurt naturalny — 4 łyżki
- czosnek — 2 ząbki
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- sól, pieprz — do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, ok. 7 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Krok 4
Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.
Krok 5
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem tworząc sos.
Krok 6
Na półmisek wyłóż kalafiora, jajka, pomidorki koktajlowe i kukurydzę. Całość polej sosem.