Sałatka konserwowa to uwielbiana pozycja w moim domu. Robi się ją szybko i składa się tylko z prostych, ogólnodostępnych składników. Sałatka konserwowa jest hitem każdej imprezy. Doskonale sprawdzi się na święta, Sylwestra czy urodziny. Równie dobrze można ją przygotować bez jakiejkolwiek okazji na śniadanie czy kolację. Gwarantuję, że posmakuje domownikom.
SAŁATKA KONSERWOWA PRZEPIS
Składniki
- groszek konserwowy – 1 puszka
- kukurydza konserwowa – 1 puszka
- szynka konserwowa – 200 g
- por – 15 cm
- marchewka – 2 szt.
- jajka – 5 szt.
- czerwona papryka – 1 mała sztuka
Sos
- majonez – 4 łyżki
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
2. Marchewki ugotuj do miękkości i również pokrój w kosteczkę.
3. Groszek oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Szynkę oraz paprykę pokrój w kostkę, pora w półkrążki.
5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
6. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
Smacznego!