Bardzo soczyste, wilgotne i mega czekoladowe ciasto brownie. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych. Jest niezwykle bogate w smaku, gęste i cudownie czekoladowe. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli uwielbiacie takie mocno czekoladowe desery, to ten przepis jest dla Was!
CIASTO BROWNIE PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna tortowa – 150 g
- jajka – 6 sztuk
- masło – 150 g
- mleko – 1 szklanka
- kakao – 2 łyżki
- czekolada gorzka – 200 g
- czekolada mleczka – 50 g
- cukier – 200 g
- rum – 2 łyżki
Polewa
- śmietanka kremówka – 100 ml
- 150 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
1. Do rondelka przełóż masło, połamaną czekoladę oraz wlej mleko i rum. Całość podgrzej do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na bok.
2. Do misy miksera wbij całe jajka, dodaj cukier i całość ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilkanaście minut do uzyskania puszystej masy.
3. Do masy jajecznej przesiej mąkę oraz kakao i całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Kolejno dodaj lekko ciepłą masę czekoladową i całość ponownie wymieszaj do połączenia składników.
4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez ok. 60 minut.
5. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
6. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj. Tak przygotowaną polewą polej ciasto.