Puszysty, szybki w przygotowaniu i pyszny sernik na herbatnikach, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Przepis jest bardzo prosty, a sernik zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje.
Sernik na herbatnikach doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Można go upiec na święta, urodziny, imieniny lub spotkanie w gronie znajomych, a także do popołudniowej kawy. Deser jest wyśmienity i z pewnością posmakuje gościom.
SERNIK NA HERBATNIKACH PRZEPIS
Składniki
- twaróg sernikowy – 1 kg
- jajka – 6 szt.
- budyń śmietankowy – 2 opak.
- cukier wanilinowy – 1 opak.
- olej – 1/2 szkl.
- mleko w proszku – 1 szkl.
- mleko – 1 szkl.
- cukier – 3/4 szkl.
- herbatniki – 12 szt.
- sok z połowy cytryny
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek.
2. Twaróg z wiaderka przełóż do miski, dodaj żółtka, proszek budyniowy i cukier wanilinowy. Całość zmiksuj do połączenia. Następnie cały czas miksując stopniowo wlewaj olej, kolejno dodaj mleko w proszku i sok z cytryny.
3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
4. Do ubitych białek stopniowo dodawaj masę serową. Następnie wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników.
5. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ciasno ułóż herbatniki tak, żeby nie wypłynęły podczas pieczenia.
6. Na herbatniki wylej przygotowaną masę serową.
7. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 60 minut, grzanie góra-dół.
8. Po upieczeniu sernik pozostaw do całkowitego wystudzenia w wyłączonym zamkniętym piekarniku.