Murzynek to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste w przygotowaniu, wilgotne i mocno czekoladowe. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję – do popołudniowej kawy, na weekendowy deser, albo gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście.
Składniki
- 200 g cukru
- 400 g kefiru
- 450 g mąki
- 2 jajka
- 40 g kakao
- 180 ml oleju
- 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego lub innego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej!
- W misce umieść mąkę, kakao, cukier i sodę. Wymieszaj.
- Do osobnej miski wlej olej, kefir, dodaj dżem i wbij jajka. Wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Do mokrych składników wsyp suche i całość krótko wymieszaj do połączenia.
- Ciasto przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia (24×24 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do suchego patyczka.