Ciasto murzynek

Murzynek to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste w przygotowaniu, wilgotne i mocno czekoladowe. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję – do popołudniowej kawy, na weekendowy deser, albo gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście.

Składniki

  • 200 g cukru
  • 400 g kefiru
  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 40 g kakao
  • 180 ml oleju
  • 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego lub innego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie

Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej!

  1. W misce umieść mąkę, kakao, cukier i sodę. Wymieszaj.

  2. Do osobnej miski wlej olej, kefir, dodaj dżem i wbij jajka. Wymieszaj dokładnie trzepaczką.

  3. Do mokrych składników wsyp suche i całość krótko wymieszaj do połączenia.

  4. Ciasto przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia (24×24 cm).

  5. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do suchego patyczka.

Udostępnij!