Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit to pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, które zachwyci każde podniebienie. Pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje!

Składniki

Masa budyniowa

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki cukru

Warstwa truskawkowa

  • 3 szklanki musu truskawkowego
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody

Warstwa śmietankowa

  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-Fix

Dodatkowo

  • ok. 20 herbatników
  • tabliczka czekolady

Przygotowanie

1 Na spodzie blaszki o wymiarach 20×30 cm układamy warstwę herbatników.

2. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozpuszczamy proszki budyniowe. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Budyń przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie stopniowo dodajemy budynie i ubijamy na wysokich obrotach.

4. Krem budyniowy wykładamy na herbatniki i całość wstawiamy do lodówki.

5. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie przelewamy do musu truskawkowego cały czas mieszając. Kiedy mus zacznie tężeć, rozprowadzamy go na cieście. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

6. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na puszystą masę. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.

7. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

Udostępnij!