Mięciutkie, puszyste i delikatne w smaku ciasto marchewkowe. Idealny wypiek na jesień i nie tylko. Bardzo prosty w przygotowaniu i nieziemski w smaku!
SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWE PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 320 g
- marchew – 3 szt.
- jajka – 4 szt.
- cukier – 2/3 szklanki
- olej roślinny – 3/4 szklanki
- cynamon – 1 łyżka
- sól – 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie
1. Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Następnie wbij jajka i dodaj olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj.
3. Ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Piecz około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.