Szybkie i smaczne ciasto bez ubijania jajek z dodatkiem soku i skórki ze świeżej cytryny. Świetny wypiek na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
SZYBKIE CIASTO CYTRYNOWE PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 160 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny
- sok z jednej cytryny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie
1. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolite ciasto.
2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
3. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
4. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem.