Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie, z dużą ilością prażonych jabłek i dodatkiem bitej śmietany oraz startej czekolady.
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna – 170 g
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 5 szt.
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Mus jabłkowy
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
- jabłka – 5 szt.
- cynamon – 1 łyżeczka
Masa śmietankowa
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- serek mascarpone 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
Dodatkowo
- czekolada mleczka – 50 g
Przygotowanie
Biszkopt
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie cały czas ubijając, dodawaj żółtka, jedno po drugim. Kiedy masa będzie już odpowiednio puszysta, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki.
2. Masę przełóż do blaszki (24×36 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostaw do przestygnięcia.
Mus jabłkowy
3. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj cynamon i galaretkę. Całość wymieszaj do połączenia i wyłóż na biszkopt. Ciasto wstaw do lodówki, by mus jabłkowy stężał.
Masa śmietankowa
4. Do czystej misy miksera wlej mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i dodaj mascarpone oraz cukier puder. Ubij na sztywną masę. Gotowy krem wyłóż na mus jabłkowy.
5. Wierzch ciasta posyp startą na tarce czekoladą.
6. Ciasto ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.