w

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara, czyli smaczne i szybkie w przygotowaniu danie z makaronem, boczkiem, jajkiem i parmezanem. Idealna potrawa dla osób lubiących włoską kuchnię.

SPAGHETTI CARBONARA PRZEPIS

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 80 g parmezanu + odrobina do posypania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na patelnię wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż się zrumieni.

Krok 2

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Krok 3

Do miseczki przełożyć żółtka, całe jajko i starty parmezan. Doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 4

Na patelnię z boczkiem przełożyć ugotowany makaron i całość chwile smażyć.

Krok 5

Następnie patelnię ściągnąć z ognia, dodać masę jajeczną i intensywnie mieszać do połączenia.

Krok 6

Makaron wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Spaghetti carbonara przepis

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *