Słodko-słona rozkosz to pyszne ciasto bez pieczenia, które nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale także jest łatwe w przygotowaniu i obłędnie smakuje! Słodki krem przełamują słone krakersy co tworzy idealną kompozycję smakową, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!
SŁODKO-SŁONA ROZKOSZ PRZEPIS
Składniki
- herbatniki — ok. 40 szt.
- słone krakersy — ok. 40 szt.
- śmietanka kremówka — 500 ml
- wiórki kokosowe — 100 g
- cukier puder — 3 łyżki
- masa krówkowa — pół puszki
- czekolada mleczka — 100 g
- śmietan-fix — 1 opak.
Przygotowanie
Krok 1
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i całość wymieszaj szpatułką.
Krok 2
Formę 24×24 cm wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż 1/3 przygotowanej masy, a na niej ułóż warstwę krakersów. Na krakersach rozprowadź masę krówkową, a na niej ułóż kolejną warstwę krakersów.
Krok 3
Na krakersy wyłóż kolejną część masy, a na niej ułóż herbatniki.
Krok 4
Następnie wyłóż pozostałą masę, wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
Krok 5
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.