Sernik z malinami na zimno

Sernik z malinami na zimno jest bardzo mocno owocowy, lekki i prosty w przygotowaniu. Zawsze szybko znika ze stołu, bo nie ma lepszego ciasta na upały niż sernik na zimno z owocami.

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna – 60 g
  • mąka ziemniaczana – 20 g
  • jajka – 3 szt.
  • cukier – 80 g
  • olej – 1 łyżka
  • sól – szczypta

Masa serowa

  • ser z wiaderka – 600 g
  • śmietanka kremówka – 330 ml
  • cukier puder – 50 g
  • żelatyna – 2 łyżki
  • woda – 80 ml

Dodatkowo

  • maliny – 400 g
  • galaretki malinowe.- 2 opak.
  • woda – 700 ml

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Na koniec wlej olej. Mąki przesiej do masy i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia.

Masa serowa

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj ser z wiaderka. Na koniec wlej przestygniętą żelatynę.

Ciasto wstaw do lodówki do stężenia masy.

Galaretka z owocami

Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do przestygnięcia. Następnie do galaretki dodaj maliny. Mogą być mrożone lub świeże i odstaw do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z owocami wyłóż masę serową. Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Udostępnij!