Sernik z malinami na zimno jest bardzo mocno owocowy, lekki i prosty w przygotowaniu. Zawsze szybko znika ze stołu, bo nie ma lepszego ciasta na upały niż sernik na zimno z owocami.
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna – 60 g
- mąka ziemniaczana – 20 g
- jajka – 3 szt.
- cukier – 80 g
- olej – 1 łyżka
- sól – szczypta
Masa serowa
- ser z wiaderka – 600 g
- śmietanka kremówka – 330 ml
- cukier puder – 50 g
- żelatyna – 2 łyżki
- woda – 80 ml
Dodatkowo
- maliny – 400 g
- galaretki malinowe.- 2 opak.
- woda – 700 ml
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Na koniec wlej olej. Mąki przesiej do masy i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia.
Masa serowa
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj ser z wiaderka. Na koniec wlej przestygniętą żelatynę.
Ciasto wstaw do lodówki do stężenia masy.
Galaretka z owocami
Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do przestygnięcia. Następnie do galaretki dodaj maliny. Mogą być mrożone lub świeże i odstaw do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z owocami wyłóż masę serową. Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.