w

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzi. Poznaj przepis na puszysty, delikatny i kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie.

Składniki

Spód

  • 50 g roztopionego masła
  • 200 g ciasteczek zbożowych

Masa serowa

  • 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 300 g sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Polewa

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • garść orzechów

Przygotowanie

1. Tortownicę o średnicy 18 cm wyściel papierem do pieczenia.

2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.

3. Ciasteczka zbożowe zmiksuj na konsystencję piasku. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Masą wyłóż dno tortownicy i ugnieć za pomocą łyżki. Wstaw do lodówki na 15 minut.

4. Do miski przełóż twaróg 2-krotnie zmielony, dodaj ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy, przestygniętą białą czekoladę, śmietankę i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.

5. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Tortownicę owiń od spodu folią aluminiową.

6. Sernik piecz w kąpieli wodnej (owiń tortownicę folią aluminiową, wstaw w większą formę i wlej wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy) 80 minut w 160 stopniach. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

7. Czekoladę połącz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewą polej sernik. Wierzch posyp posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *