Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzi. Poznaj przepis na puszysty, delikatny i kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie.
Składniki
Spód
- 50 g roztopionego masła
- 200 g ciasteczek zbożowych
Masa serowa
- 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 300 g sera z wiaderka
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Polewa
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady deserowej
- garść orzechów
Przygotowanie
1. Tortownicę o średnicy 18 cm wyściel papierem do pieczenia.
2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
3. Ciasteczka zbożowe zmiksuj na konsystencję piasku. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Masą wyłóż dno tortownicy i ugnieć za pomocą łyżki. Wstaw do lodówki na 15 minut.
4. Do miski przełóż twaróg 2-krotnie zmielony, dodaj ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy, przestygniętą białą czekoladę, śmietankę i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
5. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Tortownicę owiń od spodu folią aluminiową.
6. Sernik piecz w kąpieli wodnej (owiń tortownicę folią aluminiową, wstaw w większą formę i wlej wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy) 80 minut w 160 stopniach. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
7. Czekoladę połącz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewą polej sernik. Wierzch posyp posiekanymi orzechami.