Puszysty, bardzo delikatny i smaczny sernik z dodatkiem soku z cytryny. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję!
Składniki
Spód
- 80 g ciasteczek zbożowych
- 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa
- 250 g serka mascarpone
- 450 g sera z wiaderka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie
Składniki na masę powinny być w temp. pokojowej.
1. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy (średnica 20 cm).
2. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
3. Ser twarogowy zmiksować z mascarpone.
4. Następnie do sera dodać cukier, śmietankę i jajka. Miksować na niskich obrotach.
5. Kolejno dodać roztopioną czekoladę z masłem oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
6. Na koniec wlać sok z cytryny i masę przelać do blaszki.
7. Piekarnik rozgrzać do 180º C. Do innej blaszki wlać wodę i wstawić ją do piekarnika. Sernik ustawić obok i piec około 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160º C i piec jeszcze 10 minut.
8. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 15 minut.
9. Podawać samodzielnie lub z dodatkiem cukru pudru lub polewy czekoladowej.