Sernik cytrynowy

Puszysty, bardzo delikatny i smaczny sernik z dodatkiem soku z cytryny. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki

Spód

  • 80 g ciasteczek zbożowych
  • 2 łyżki roztopionego masła

Masa serowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 450 g sera z wiaderka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie

Składniki na masę powinny być w temp. pokojowej.

1. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy (średnica 20 cm).

2. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.

3. Ser twarogowy zmiksować z mascarpone. 

4. Następnie do sera dodać cukier, śmietankę i jajka. Miksować na niskich obrotach.

5. Kolejno dodać roztopioną czekoladę z masłem oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.

6. Na koniec wlać sok z cytryny i masę przelać do blaszki.

7. Piekarnik rozgrzać do 180º C. Do innej blaszki wlać wodę i wstawić ją do piekarnika. Sernik ustawić obok i piec około 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160º C i piec jeszcze 10 minut.

8. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 15 minut.

9. Podawać samodzielnie lub z dodatkiem cukru pudru lub polewy czekoladowej.






Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *