Sałatka śledziowa to niezwykle uniwersalna i bardzo smaczna przekąska na święta i nie tylko. Szybko się ją robi i smakuje rewelacyjnie. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA PRZEPIS
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas – 10 szt.
- jajka – 5 szt.
- groszek konserwowy – 1 puszka
- kukurydza konserwowa – 1 puszka
- ogórki kiszone – 6 szt.
- cebula – 1 szt.
- kwaśna śmietana – 3 łyżki
- majonez – 4 łyżki
- musztarda – 1 łyżka
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kosteczkę.
2. Ogórki kiszone i cebulę również pokrój w kostkę.
3. Śledzie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Kukurydzę oraz groszek odsącz z zalewy.
5. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, szczyptą soli oraz pieprzu.
6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.
Smacznego!