w

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to niezwykle uniwersalna i bardzo smaczna przekąska na święta i nie tylko. Szybko się ją robi i smakuje rewelacyjnie. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA PRZEPIS

Składniki

  • filety śledziowe a’la Matjas – 10 szt.
  • jajka – 5 szt.
  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • ogórki kiszone – 6 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • majonez – 4 łyżki
  • musztarda – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kosteczkę.

    2. Ogórki kiszone i cebulę również pokrój w kostkę.

    3. Śledzie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

    4. Kukurydzę oraz groszek odsącz z zalewy.

    5. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, szczyptą soli oraz pieprzu.

    6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.

    Smacznego!

    Co myślisz?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *