Prosta, smaczna i sycąca sałatka jajeczna z kabanosem i warzywami. Doskonała propozycja na śniadanie, kolację czy jako drugie śniadanie do pracy.
SAŁATKA JAJECZNA Z KABANOSEM PRZEPIS
Składniki
- jajka — 4 szt
- kabanosy — 100 g
- kukurydza — 1 mała puszka
- rzodkiew — 1 pęczek
- papryka czerwona — 1/2 szt.
- cebula — 1/2 szt.
Sos
- majonez — 3 łyżki
- jogurt naturalny — 3 łyżki
- czosnek — 2 ząbki
- szczypiorek — pęczek
- sól, pieprz — do smaku
Przygotowanie
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę.
2. Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki, rzodkiewkę w półplasterki.
3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Szczypiorek drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę.
5. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w kosteczkę.
6. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
7. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.