w

Pyszny sernik z bezą

Bardzo smaczny i elegancki sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądające ciasto, które sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

SERNIK Z BEZĄ PRZEPIS

Składniki

Spód

  • mąka pszenna – 160 g
  • masło – 120 g
  • żółtka – 2 szt.
  • cukier puder – 40 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa serowa

  • ser z wiaderka – 1 kg
  • cukier – 160 g
  • cukier wanilinowy – 1 opak.
  • żółtka – 3 szt.
  • jajka całe – 3 szt.
  • budynie waniliowe – 2 opak.
  • mleko – 0,5 l
  • olej – 1/3 szkl.

Beza

  • białka jajek – 5 szt.
  • cukier – 1 szkl.
  • sól – szczypta

Przygotowanie

Spód

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aż powstanie jednolita kulka. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 min. do lodówki.

Po upływie czasu ciasto przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra-dół.

Masa serowa

Do misy miksera przełożyć 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubić mikserem na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodać ser z wiaderka, łyżka po łyżce.

W osobnym naczyniu rozpuścić 2 budynie w 500 ml mleka. Wlać do masy serowej. Na koniec dodać olej. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.

Przygotowaną masę serową przelać na upieczony spód i całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 60 minut.

Beza

10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij robić bezę. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy.

Gotową pianę wyłożyć na gorący sernik. Temperaturę piekarnika obniżyć do 150 stopni. Wstawić ponownie ciasto i piec przez 15 minut.

Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstawić do lodówki do schłodzenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *