Bardzo smaczny i elegancki sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądające ciasto, które sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
SERNIK Z BEZĄ PRZEPIS
Składniki
Spód
- mąka pszenna – 160 g
- masło – 120 g
- żółtka – 2 szt.
- cukier puder – 40 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa serowa
- ser z wiaderka – 1 kg
- cukier – 160 g
- cukier wanilinowy – 1 opak.
- żółtka – 3 szt.
- jajka całe – 3 szt.
- budynie waniliowe – 2 opak.
- mleko – 0,5 l
- olej – 1/3 szkl.
Beza
- białka jajek – 5 szt.
- cukier – 1 szkl.
- sól – szczypta
Przygotowanie
Spód
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aż powstanie jednolita kulka. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 min. do lodówki.
Po upływie czasu ciasto przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra-dół.
Masa serowa
Do misy miksera przełożyć 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubić mikserem na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodać ser z wiaderka, łyżka po łyżce.
W osobnym naczyniu rozpuścić 2 budynie w 500 ml mleka. Wlać do masy serowej. Na koniec dodać olej. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.
Przygotowaną masę serową przelać na upieczony spód i całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 60 minut.
Beza
10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij robić bezę. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy.
Gotową pianę wyłożyć na gorący sernik. Temperaturę piekarnika obniżyć do 150 stopni. Wstawić ponownie ciasto i piec przez 15 minut.
Sernik po upieczeniu i ostudzeniu wstawić do lodówki do schłodzenia.