Puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku ciasto marchewkowe z dodatkiem kremowej polewy. Wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie.
Składniki
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
Polewa
- 1 opakowanie serka Philadelphia lub mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową.
- Marchewki ścieramy na tarce. Skórkę z pomarańczy również ścieramy i dodajemy do marchewki.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone masło cały czas mieszając.
- W osobnej misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Do masy jajecznej przekładamy startą marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy mąki. Całość ponownie mieszamy do połączenia.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm i pieczemy 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.
- Polewa: Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka. Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.