Przepis na pyszną i puszystą babkę wielkanocną, który zawsze się udaje. Babka jest bardzo prosta i ekspresowa w przygotowaniu — idealna na święta.
BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS
Składniki
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny + skórka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
KROK 1
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
KROK 2
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
KROK 3
Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodaj ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz startą skórkę. Ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj suche składniki z miski i połącz wszystko na małych obrotach.
KROK 4
Powstałą masę przelej do formy na babkę z kominem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra – dół). Piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka).
KROK 5
Babkę po upieczeniu wyciągnij z formy i pozostaw do przestygnięcia.
KROK 6
Udekoruj wedle uznania.