Pomidorki koktajlowe w zalewie

Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie. Proste w przygotowaniu, pyszne pomidorki, które sprawdzą się na każdą okazję. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika.

Składniki / 2 słoiki po 900 ml

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 gałązki rozmarynu

Zalewa

  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szkl. octu winnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Do słoików wsypać po łyżeczce ziół prowansalskich.

  2. Pomidorki koktajlowe pozbawić gałązek i szypułek. Umyć i ułożyć w słoikach. Wcisnąć po gałązce rozmarynu.

  3. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią słoiki.

  4. Mocno zakręcić słoiki i ustawić je do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Udostępnij!