Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie. Proste w przygotowaniu, pyszne pomidorki, które sprawdzą się na każdą okazję. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika.
Składniki / 2 słoiki po 900 ml
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 gałązki rozmarynu
Zalewa
- 1 szklanka wody
- 1,5 szkl. octu winnego
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Do słoików wsypać po łyżeczce ziół prowansalskich.
- Pomidorki koktajlowe pozbawić gałązek i szypułek. Umyć i ułożyć w słoikach. Wcisnąć po gałązce rozmarynu.
- Składniki na zalewę zagotować i zalać nią słoiki.
- Mocno zakręcić słoiki i ustawić je do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.