Ten przepis idealnie pokazuje, że niewiele trzeba, żeby wyczarować coś pysznego na obiad. Podudzia kurczaka pieczone z pieczarkami to wyśmienite danie, które z pewnością posmakuje domownikom.
PODUDZIA KURCZAKA PIECZONE Z PIECZARKAMI
Składniki
- 1 kg podudzi kurczaka
- 2 większe cebule
- 200 g mini pieczarek
Marynata:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Składniki na marynatę połączyć ze sobą.
2. Podudzia dokładnie umyć i umieścić w pojemniku. Wlać marynatę i wymieszać, by mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach. Zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie wyłożyć zamarynowane mięso.
4. Pieczarki umyć i osuszyć. Powsadzać między podudzia. Całość polać pozostałą marynatą z pojemnika, która pozostała po marynowaniu mięsa.
5. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 30 minut pod przykryciem + kolejne 30 minut bez przykrycia, funkcja grzania góra-dół.