w

Oponki serowe z piekarnika

Pieczone oponki serowe to smaczna przekąska na tłusty czwartek i nie tylko. Są lekkie i niskokaloryczne. Będą idealną alternatywą dla tradycyjnych oponek smażonych na głębokim tłuszczu.

OPONKI SEROWE Z PIEKARNIKA PRZEPIS

Składniki

  • twaróg półtłusty — 400 g
  • miękkie masło — 120 g
  • jajka — 4 szt.
  • cukier — 1 szklanka
  • mąka pszenna — 3,5 szklanki
  • proszek do pieczenia — 2 łyżeczki
  • cukier puder — do posypania

Przygotowanie

KROK 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj twaróg, miękkie masło, cukier 3 całe jajka i jedno żółtko (białko zostaw do posmarowania oponek przed pieczeniem). Całość zagnieć na jednolitą masę.

KROK 2

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij kółka za pomocą szklanki oraz kieliszka.

KROK 3

Wykrojone oponki ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj pozostałym białkiem.

KROK 4

Oponki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.

KROK 5

Po upieczeniu i ostygnięciu oponki posyp cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *