Poznaj przepis na pyszne i chrupiące ogórki w zalewie miodowej do słoików na zimę. Jak to z ogórkami nie ma za wiele pracy, a naprawdę warto. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, na grilla czy jako zakąska do pochrupania.
Składniki / 4 słoiki o pojemności 900 ml
- 2 kg ogórków gruntowych
Zalewa
- 1,2 l wody
- 6 łyżek miodu
- 200 ml octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
Dodatkowo do każdego słoika
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na dość grube kawałki – ok 2 cm.
- Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Odstawiamy na bok. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do zalewy miód i dokładnie mieszamy.
- Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego oraz 1 liść laurowy. Następnie wrzucamy pokrojone w grube plastry ogórki i zalewamy słoiki z ogórkami przestudzona zalewą. Zakręcamy.
- PASTERYZACJA: Na dnie garnka kładziemy ściereczkę kuchenną. Nalewamy wody do około 3/4 wysokości słoika i zagotowujemy. Słoiki z ogórkami ostrożnie umieszczamy do garnka z gotującą się wodą tak, aby się nie stykały ze sobą. Ogień zmniejszamy, aby woda tylko lekko bulgotała. Pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i układamy na blacie kuchennym, wyścielonym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną.