Ogórki w zalewie miodowej do słoików na zimę

Poznaj przepis na pyszne i chrupiące ogórki w zalewie miodowej do słoików na zimę. Jak to z ogórkami nie ma za wiele pracy, a naprawdę warto. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, na grilla czy jako zakąska do pochrupania.

Składniki / 4 słoiki o pojemności 900 ml

  • 2 kg ogórków gruntowych

Zalewa

  • 1,2 l wody
  • 6 łyżek miodu
  • 200 ml octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

Dodatkowo do każdego słoika

  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na dość grube kawałki – ok 2 cm.

  2. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Odstawiamy na bok. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do zalewy miód i dokładnie mieszamy.

  3. Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego oraz 1 liść laurowy. Następnie wrzucamy pokrojone w grube plastry ogórki i zalewamy słoiki z ogórkami przestudzona zalewą. Zakręcamy.

  4. PASTERYZACJA: Na dnie garnka kładziemy ściereczkę kuchenną. Nalewamy wody do około 3/4 wysokości słoika i zagotowujemy. Słoiki z ogórkami ostrożnie umieszczamy do garnka z gotującą się wodą tak, aby się nie stykały ze sobą. Ogień zmniejszamy, aby woda tylko lekko bulgotała. Pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i układamy na blacie kuchennym, wyścielonym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną.
Udostępnij!