w

Murzynek z polewą czekoladową

Puszysty, mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z polewą czekoladową i orzechami. Idealne ciasto na weekend do popołudniowej filiżanki kawy.

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna — 2 szklanki
  • jajka — 3 szt
  • cukier — 3/4 szklanki
  • olej — 1/2 szklanki
  • mleko — 1/2 szklanki
  • powidła — 2 czubate łyżki
  • kakao — 3 łyżki
  • soda oczyszczona — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta

Polewa

  • śmietanka kremówka — 100 ml
  • czekolada gorzka — 1 tabliczka

Dodatkowo

  • orzechy

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej mleko, olej oraz dodaj powidła i cukier. Chwile podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao. Chwilę miksuj do połączenia się składników.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

Krok 4

Ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 C, przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.

Krok 5

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.

Krok 6

Polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *