Puszysty, mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z polewą czekoladową i orzechami. Idealne ciasto na weekend do popołudniowej filiżanki kawy.
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna — 2 szklanki
- jajka — 3 szt
- cukier — 3/4 szklanki
- olej — 1/2 szklanki
- mleko — 1/2 szklanki
- powidła — 2 czubate łyżki
- kakao — 3 łyżki
- soda oczyszczona — 1 łyżeczka
- sól — szczypta
Polewa
- śmietanka kremówka — 100 ml
- czekolada gorzka — 1 tabliczka
Dodatkowo
- orzechy
Przygotowanie
Krok 1
Do garnka wlej mleko, olej oraz dodaj powidła i cukier. Chwile podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 2
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao. Chwilę miksuj do połączenia się składników.
Krok 3
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
Krok 4
Ciasto przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 C, przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 5
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.
Krok 6
Polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.