w

Murzynek bez jajek

Nie ma lepszego sposobu na urozmaicenie popołudniowej kawy niż prosty, domowy murzynek. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto murzynek bez jajek!

MURZYNEK BEZ JAJEK PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • kefir – 400 g (temp. pokojowa)
  • cukier – 1 szklanka
  • olej – 1,2 szklanki
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • bakalie (orzechy, rodzynki itp.) – 2/3 szklanki

Przygotowanie

1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam.

2. Następnie dodaję kefir, olej i bakalie. Całość ponownie dokładnie mieszam do połączenia składników.

3. Przygotowaną masę przekładam do foremki 22×10 cm.

4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *