w

Makowiec japoński

Makowiec japoński to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obłędnie smakuje, pięknie wygląda i nie jest trudny w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie przepis.

MAKOWIEC JAPOŃSKI PRZEPIS

Składniki

  • mak – 400 g
  • masło – 200 g
  • cukier puder – 250 g
  • kasza manna – 200 g
  • jajka – 8 szt.
  • mleko – 500 ml
  • jabłka – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olejek migdałowy – kilka kropel
  • sól – szczypta

Przygotowanie

1. Mak z mlekiem zagotuj, zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i odstaw do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedź z nadmiaru mleka na sitku.

2. Odsączony mak przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem.

3. Masło w temp. pokojowej zmiksuj z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka oraz olejek migdałowy.

4. Następnie do masy dodawaj stopniowo mak.

5. Kolejno dodaj kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia.

6. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy i wymieszaj.

7. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj do masy makowej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.

8. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 60 minut, funkcja grzania góra- dół.

10. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto można udekorować np. polewą czekoladową.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *