w

Makowa pychotka

Makowa pychotka to doskonałe ciasto na święta i inne wyjątkowe okazje. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu nie wymaga wiele pracy. Polecam wszystkim miłośnikom makowych wypieków!

MAKOWA PYCHOTKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 1 puszka gotowej masy makowej (850 g)
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 50 g płatków migdałów
  • 3-4 łyżki kajmaku

Przygotowanie

Biszkopt

Masę makową przekładam do miski, dodaję kasze manną, żółtka jajek i proszek do pieczenia. Całość mieszam mikserem do połączenia.

W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli.

Ubite białka przekładam do masy makowej i całość delikatnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki.

Formę 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. 

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiam do przestygnięcia, a następnie dzielę na dwa blaty.

Masa

Żelatynę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do przestygnięcia.

Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder miksuję do uzyskania puszystej masy. Na koniec wlewam przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę i krótko mieszam do połączenia.

Połowę masy wykładam na jeden blat biszkopta i przykrywam drugim. Na nim rozprowadzam pozostałą część masy.

Kajmak lekko podgrzewam, by się lepiej rozprowadzał i wykładam na wierzch ciasta. 

Całość posypuję płatkami migdałów.

Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *