Makowa pychotka to doskonałe ciasto na święta i inne wyjątkowe okazje. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu nie wymaga wiele pracy. Polecam wszystkim miłośnikom makowych wypieków!
MAKOWA PYCHOTKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 1 puszka gotowej masy makowej (850 g)
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 100 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Dodatkowo
- 50 g płatków migdałów
- 3-4 łyżki kajmaku
Przygotowanie
Biszkopt
Masę makową przekładam do miski, dodaję kasze manną, żółtka jajek i proszek do pieczenia. Całość mieszam mikserem do połączenia.
W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli.
Ubite białka przekładam do masy makowej i całość delikatnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki.
Formę 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiam do przestygnięcia, a następnie dzielę na dwa blaty.
Masa
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do przestygnięcia.
Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder miksuję do uzyskania puszystej masy. Na koniec wlewam przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę i krótko mieszam do połączenia.
Połowę masy wykładam na jeden blat biszkopta i przykrywam drugim. Na nim rozprowadzam pozostałą część masy.
Kajmak lekko podgrzewam, by się lepiej rozprowadzał i wykładam na wierzch ciasta.
Całość posypuję płatkami migdałów.
Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.