Pyszne ciasto kruche z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Doskonały wypiek na letnie dni! Ciasto smakuje obłędnie i szybko znika z talerza.
Składniki
Kruche ciasto
- mąka – 350 g
- żółtka – 2 szt.
- zimne masło – 200 g
- cukier puder – 60 g
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Dodatkowo
- rabarbar – 250 g
- truskawki – 250 g
- 1/4 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie
1. Rabarbar i truskawki myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Mieszam w miseczce z ¼ szklanki mąki pszennej i odkładam na bok.
2. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączę ze sobą i wyrabiam do momentu, aż będzie miało odchodzącą od rąk konsystencję.
3. 1/3 ciasta owijam w folię spożywczą i wstawiam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wykładam spód blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekam przez 15 minut.
4. Na podpieczone ciasto wykładam owoce, a następnie z zamrażarki wyciągam ciasto i ścieram na tarce o dużych oczkach.
5. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 60 minut, do ładnego zarumienienia.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypuję cukrem pudrem.