Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasteczka posypane grubym cukrem. Ciasteczka z tego przepisu są bardzo kruche, leciutkie i rozpływają się w ustach.
KRUCHE CIASTECZKA POSYPANE GRUBYM CUKREM PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna tortowa – 200 g
- jajko – 1 szt.
- zimne masło – 150 g
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- cukier wanilinowy – 1 łyżka
- gruby cukier – 50 g
Przygotowanie
1. Białko oddziel od żółtka.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę i cukier wanilinowy. Wyrób ciasto dłońmi lub za pomocą robota. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3. Schłodzone ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Wycinaj okrągłe ciasteczka i przełóż je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
4. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut do zarumienienia.
6. Ciasteczka studź na kratce.