w

Kruche ciasteczka posypane grubym cukrem

Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasteczka posypane grubym cukrem. Ciasteczka z tego przepisu są bardzo kruche, leciutkie i rozpływają się w ustach.

KRUCHE CIASTECZKA POSYPANE GRUBYM CUKREM PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna tortowa – 200 g
  • jajko – 1 szt.
  • zimne masło – 150 g
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • gruby cukier – 50 g

Przygotowanie

1. Białko oddziel od żółtka.

2. Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę i cukier wanilinowy. Wyrób ciasto dłońmi lub za pomocą robota. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

3. Schłodzone ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Wycinaj okrągłe ciasteczka i przełóż je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

4. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem.

5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut do zarumienienia.

6. Ciasteczka studź na kratce.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *