Takie koperty z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, a po przestudzeniu będą doskonałym dodatkiem do gorącego barszczu. Chrupiące ciasto francuskie i pyszny farsz to połączenie, które zachwyci gości na każdej imprezie.
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI PRZEPIS
Składniki
- ciasto francuskie – 1 płat
- kapusta kiszona – 500 g
- cebula – 1 szt.
- pieczarki – 250 g
- marchew – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1 szt.
- żółtko – 1 szt.
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1 Kapustę przepłukaj na sitku i przełóż do garnka. Zalej wodą, by przykryła kapustę i postaw na gaz. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut. Następnie po ugotowaniu i ostygnięciu dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na odrobinie masła. Kolejno dodaj pokrojone pieczarki. Duś do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
3. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć na patelnię z cebulą i całość duś jeszcze przez kilka minut.
4. Na koniec dodaj odciśniętą kapustę, całość dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
5. Przygotowany farsz przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach.
6. Płat ciasta francuskiego podziel na kwadraciki.
7. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu. Dwa przeciwległe boki zlep ze sobą tworząc tak zwaną kopertę.
8. Koperciki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem i posyp czarnuszką.
9. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, grzanie góra-dół.