Klasyczne tiramisu

Przepis na klasyczne włoskie tiramisu, czyli wyśmienity deser z podłużnych biszkoptów, kawy i mascarpone. Bardzo prosty do zrobienia i przepyszny w smaku. Idealny na specjalne okazje.

Składniki

  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 750 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru Amaretto
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie

  1. Jajka przelać gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek.

  2. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać cukier i utrzeć na jasną kremową masę. Następnie stopniowo dodawać mascarpone. Na koniec dodać likier i wymieszać.

  3. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

  4. Kawę zaparzyć i przestudzić. 

  5. Biszkopty zanurzać w kawie i układać w formie o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie druga warstwa nasączonych biszkoptów i pozostała masa. Wyrównać. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  6. Przed podaniem oprószyć kakao.

Udostępnij!