Przepis na klasyczne włoskie tiramisu, czyli wyśmienity deser z podłużnych biszkoptów, kawy i mascarpone. Bardzo prosty do zrobienia i przepyszny w smaku. Idealny na specjalne okazje.
Składniki
- 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 750 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 ml likieru Amaretto
- kakao do oprószenia
Przygotowanie
- Jajka przelać gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka przełożyć do miseczki, dodać cukier i utrzeć na jasną kremową masę. Następnie stopniowo dodawać mascarpone. Na koniec dodać likier i wymieszać.
- W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Kawę zaparzyć i przestudzić.
- Biszkopty zanurzać w kawie i układać w formie o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie druga warstwa nasączonych biszkoptów i pozostała masa. Wyrównać. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Przed podaniem oprószyć kakao.