Kapsalon to pomysł na pyszny fast food prosto z Holandii. Mamy tu frytki, ser, soczyste mięso i kolorową sałatkę. Całość polana jogurtowo-majonezowym sosem czosnkowym.
KAPSALON PRZEPIS
Składniki (4 porcje)
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 kg mrożonych frytek
- 150 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek świeży
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- kilka liści sałaty lodowej
- 4 łyżki ketchupu
- przyprawa gyros
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- prażona cebulka (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
2. Frytki upiec w piekarniku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Na spód foremek aluminiowych wyłożyć upieczone frytki, następnie kurczaka i całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 10 minut.
4. W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidory pokroić w kostkę, ogórka w plasterki, a czerwoną cebulę np. w piórka.
5. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny szczyptą soli i pieprzu.
6. Roztopiony ser polać ketchupem, a następnie wyłożyć sałatkę. Całość polać sosem czosnkowym i posypać prażoną cebulką.