Galareta drobiowa z jajkiem i warzywami to smaczna i kolorowa przystawka na różne okazje i uroczystości. Potrawa pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje!
GALARETA DROBIOWA Z JAJKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS
Składniki
- 1 l bulionu
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 3 ugotowane udka z kurczaka
- 2 ugotowane marchewki
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- żelatyna
Przygotowanie
KROK 1
Bulion przelej do garnka i zagotuj. Dodaj żelatynę (ilość dobierz zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odstaw do lekkiego stężenia.
KROK 2
Mięso oddziel od kości i rozdrobnij na mniejsze kawałki.
KROK 3
Marchewki pokrój w kosteczkę, groszek konserwowy odsącz z zalewy.
KROK 4
Jajka pokrój w plasterki.
KROK 5
Foremkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pokrojone jajka i zalej odrobiną bulionu. Na jajka wyłóż marchewkę i ponownie zalej bulionem. Kolejna wyłóż groszek, a po nim kolejna porcja bulionu. Na samym końcu wyłóż kawałki mięsa, które również zalej bulionem.
KROK 6
Całość wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.