w

Faworki

Przepis na chrupiące i kruche faworki. Poznaj sprawdzoną recepturę na pyszne faworki z kwaśną śmietaną i żółtkami.

FAWORKI PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna — 2 szklanki
  • żółtka — 4 szt.
  • kwaśna śmietana 18% — 5 łyżek
  • cukier puder — 1 łyżka
  • spirytus — 1 łyżka
  • sól — szczypta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, sól oraz spirytus. Zagnieć ciasto.

2. Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek, a drugą owiń w folię spożywczą, by nie wyschła.

3. Rozwałkowane ciasto podziel na prostokąty o wymiarach ok. 3×10 cm.

4. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie, przez które następnie przełóż koniec ciasta.

5. W szerokim garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Smaż partiami z obu stron na złoty kolor.

6. Usmażone faworki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć ich z nadmiaru tłuszczu.

7. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *