Czekoladowy blok Oreo


Blok czekoladowy Oreo to rewelacyjny, domowy deser, który łączy w sobie smak dzieciństwa z uwielbianymi przez wszystkich ciasteczkami Oreo. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Będzie więc idealnym wyborem na szybki, słodki poczęstunek dla gości lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Blok czekoladowy oreo to doskonała propozycja na spotkania ze znajomymi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako słodka chwila przyjemności w ciągu dnia.

Składniki

  • 125 ml wody
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 2 ½ szklanki mleka w proszku
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ½ szklanki cukru
  • 10 ciasteczek oreo

Wykonanie

  1. Do rondelka wlać wodę dodać masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Pod koniec dodać białą czekoladę,, całość razem podgrzewać do momentu połączenia składników.
  2. Przygotowaną masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i zmiksować. 
  3. Kilka ciasteczek oreo pokruszyć i dodać do masy.
  4. Całość przełożyć do keksówki, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na wierzchu poukładać ciasteczka oreo. Wstawić do lodówki na całą noc. 
Udostępnij!