Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Bardzo prosty w wykonaniu deser, który rozpływa się w ustach!
Ciasto z musem jabłkowym można przygotować na specjalne rodzinne czy przyjacielskie spotkania lub po prostu, gdy akurat mamy kilka jabłek pod ręką i mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO Z MUSEM JABŁKOWYM PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna – 1 szkl.
- cukier – 1 szkl.
- jajka – 5 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
Mus jabłkowy
- jabłka – 5 szt.
- galaretka cytrynowa – 1 opak.
- cynamon – 1 łyżeczka
Warstwa śmietankowa
- śmietanka kremówka – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
Dodatkowo
- czekolada mleczna – 100 g
Przygotowanie
1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaje cukier. Pod koniec dodaje żółtka, jedno po drugim.
2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesypuje do masy jajecznej. Całość mieszam delikatnie tylko do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
3. Masę przekładam do formy o wymiarach 24×36 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Jabłka obieram, kroje w kostkę i podsmażam na suchej patelni do zarumienienia. Następnie dodaję cynamon, sproszkowaną galaretkę i mieszam do połączenia.
5. Mus wykładam na przestygnięty biszkopt i całość wstawiam do lodówki do stężenia.
6. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodaję serek mascarpone.
7. Gotową masę śmietankową wykładam na ciasto. Wierzch posypuje startą na tarce czekoladą.
8. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki do schłodzenia.