w

Ciasto z musem jabłkowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Bardzo prosty w wykonaniu deser, który rozpływa się w ustach!

Ciasto z musem jabłkowym można przygotować na specjalne rodzinne czy przyjacielskie spotkania lub po prostu, gdy akurat mamy kilka jabłek pod ręką i mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.

CIASTO Z MUSEM JABŁKOWYM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna – 1 szkl.
  • cukier – 1 szkl.
  • jajka – 5 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Mus jabłkowy

  • jabłka – 5 szt.
  • galaretka cytrynowa – 1 opak.
  • cynamon – 1 łyżeczka

Warstwa śmietankowa

  • śmietanka kremówka – 500 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 2 łyżki

Dodatkowo

  • czekolada mleczna – 100 g

Przygotowanie

1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaje cukier. Pod koniec dodaje żółtka, jedno po drugim.

2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesypuje do masy jajecznej. Całość mieszam delikatnie tylko do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

3. Masę przekładam do formy o wymiarach 24×36 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

4. Jabłka obieram, kroje w kostkę i podsmażam na suchej patelni do zarumienienia. Następnie dodaję cynamon, sproszkowaną galaretkę i mieszam do połączenia.

5. Mus wykładam na przestygnięty biszkopt i całość wstawiam do lodówki do stężenia.

6. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodaję serek mascarpone.

7. Gotową masę śmietankową wykładam na ciasto. Wierzch posypuje startą na tarce czekoladą.

8. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki do schłodzenia.

Ciasto z musem jabłkowym
Ciasto z musem jabłkowym przepis

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *