Ciasto na jogurcie z truskawkami

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto jogurtowe z owocami? Gorąco zachęcam do upieczenia tego szybkiego ciasta z truskawkami. Robi się je ekspresowo, zawsze wychodzi i rewelacyjnie smakuje!

Składniki

  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 3 szt.
  • olej roślinny – 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Kruszonka

  • cukier – 50 g
  • zimne masło – 50 g
  • mąka – 50 g

Dodatkowo

  • truskawki – ok. 450 g

*Pojemność szklanki 250 ml

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

1. Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję na połówki.

2. W misce umieszczam jajka, olej, cukier i jogurt naturalny. Mieszam łyżką do połączenia.

3. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy jajecznej, cały czas mieszając.

4. Ciasto przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm. Wykładam pokrojone truskawki.

5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą i posypuję ciasto.

6. Ciasto wstawiam na 4 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypuję cukrem pudrem.

Udostępnij!