Szukasz pomysłu na pyszne ciasto jogurtowe z owocami? Gorąco zachęcam do upieczenia tego szybkiego ciasta z truskawkami. Robi się je ekspresowo, zawsze wychodzi i rewelacyjnie smakuje!
Składniki
- mąka pszenna – 500 g
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 3 szt.
- olej roślinny – 1/2 szklanki
- jogurt naturalny – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Kruszonka
- cukier – 50 g
- zimne masło – 50 g
- mąka – 50 g
Dodatkowo
- truskawki – ok. 450 g
*Pojemność szklanki 250 ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
1. Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję na połówki.
2. W misce umieszczam jajka, olej, cukier i jogurt naturalny. Mieszam łyżką do połączenia.
3. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy jajecznej, cały czas mieszając.
4. Ciasto przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm. Wykładam pokrojone truskawki.
5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą i posypuję ciasto.
6. Ciasto wstawiam na 4 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypuję cukrem pudrem.