w

Ciasto na groszku ptysiowym

Przepis na ciasto na groszku ptysiowym jest bardzo prosty, a sam deser przepyszny i łatwy w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

  • 60 g groszku ptysiowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie

  1. Ugotować tradycyjny budyń na 750 mleka i 100 g cukru. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Miękkie masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać przestygnięty budyń.
  3. Na dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć połowę groszku ptysiowego, na nim rozprowadzić masę i na wierzch ułożyć resztę groszku.
  4. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *