Przepis na pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i słodką, chrupiącą kruszonką. Wypiek bardzo prosty, ale jakże cudowny w smaku.
Składniki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 250 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
Kruszonka
- 70 g cukru
- 75 g zimnego masła
- 80 g mąki
Przygotowanie
Jogurt oraz jajka powinny być w temp. pokojowej.
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki.
- Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz jogurt. Miksujemy.
- Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm.
- Na cieście układamy śliwki.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą ucierając w palcach. Posypujemy ciasto.
- Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.