Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Przepis na pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i słodką, chrupiącą kruszonką. Wypiek bardzo prosty, ale jakże cudowny w smaku.

Składniki

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 250 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek

Kruszonka

  • 70 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 80 g mąki

Przygotowanie

Jogurt oraz jajka powinny być w temp. pokojowej.

  1. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki.

  2. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz jogurt. Miksujemy.

  3. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników.

  4. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm.

  5. Na cieście układamy śliwki.

  6. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą ucierając w palcach. Posypujemy ciasto.

  7. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Udostępnij!