w

Ciasto czekoladowe z keksówki

Dziś mamy dla Was bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe, które przygotujecie w kilka chwil. Tylko od razu uprzedzamy, że jest wciągające i ciężko zaprzestać na jednym kawałku!

CIASTO CZEKOLADOWE Z KEKSÓWKI PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna — 2 szklanki
  • jajka — 4 szt.
  • cukier — 1 szklanka
  • kakao — 2 łyżki
  • olej roślinny 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona — 1 łyżeczka
  • sól — szczypta

Polewa

  • czekolada deserowa — 1 tabliczka
  • śmietanka kremówka — 60 ml
  • posypka czekoladowa — do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wymieszaj ze sobą.

Krok 2

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę.

Krok 3

Ciągle miksując na małych obrotach, stopniowo dodawaj naprzemiennie olej i suche składniki.

Krok 4

Masę przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 6

Polewa: czekoladę połącz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polej przestygnięte ciasto i posyp posypką czekoladową.

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *