Pyszne i dość łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z pysznym kremem śmietankowym, warstwą kwaśnego dżemu i chrupiącą bezą. Ciasto idealne na święta i inne wyjątkowe okazje.
CIASTO CZEKOLADOWE Z BEZĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna tortowa — 100 g
- czekolada deserowa — 50 g
- kakao — 30 g
- cukier —150 g
- jajka — 5 szt.
- sól — szczypta
Krem
- śmietanka kremówka — 500 ml
- serek mascarpone — 250 g
- cukier puder —2 łyżki
- śmietan-fix — 1 opakowanie
Beza
- białka jajek — 4 szt.
- kakao — 1 łyżka
- cukier — 200 g
- mąka ziemniaczana — 1 łyżka
- sól — szczypta
Dodatkowo
- dżem porzeczkowy — 1 mały słoiczek
Przygotowanie
KROK 1
Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier, a później żółtka.
KROK 2
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i startą na tarce czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i całość wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
KROK 3
Masę przełóż do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 40 minut, do suchego patyczka.
KROK 4
Beza:
Białka ubij na pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj tak długo, aż cukier dokładnie się rozpuści.
KROK 5
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z kakao. Dodaj do ubitych białek i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
KROK 6
Na papierze do pieczenia odrysuj wymiar blaszki i rozłóż w tym obszarze masę.
KROK 7
Piecz w 160 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni, włącz termoobieg i susz bezę przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu bezę pozostaw w wyłączonym piekarniku, lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż całkowicie wystygnie.
KROK 8
Krem:
Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder ubij na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj śmietan-fix.
KROK 9
Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder wymieszany z śmietan-fixem zmiksować na puszystą masę.
KROK 10
Składanie ciasta: Przestygnięty biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem śmietankowy. Całość przykryj bezą. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.