Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem truskawek. Bez użycia miksera!
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 350 g truskawek
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Przygotowanie
Maślanka oraz olej powinny być w temp. pokojowej.
1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki.
2. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.
3. Do osobnej miski wlej maślankę, dodaj jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Wsyp cukier i wszystko wymieszaj ręcznie trzepaczką.
4. Do mokrych składników dodaj mąkę z sodą i kakao. Krótko wymieszaj.
5. Ciasto przełóż do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Rozłóż truskawki i ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut do suchego patyczka.
6. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.