Ciasto czekoladowe na maślance z truskawkami

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem truskawek. Bez użycia miksera!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g truskawek
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

Maślanka oraz olej powinny być w temp. pokojowej.

1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki.

2. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.

3. Do osobnej miski wlej maślankę, dodaj jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Wsyp cukier i wszystko wymieszaj ręcznie trzepaczką.

4. Do mokrych składników dodaj mąkę z sodą i kakao. Krótko wymieszaj.

5. Ciasto przełóż do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Rozłóż truskawki i ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut do suchego patyczka.

6. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

Udostępnij!