Brownie z malinami

Wilgotne i mocno czekoladowe brownie z dodatkiem malin to deser, który zachwyci każdego bez wyjątku. Głęboki smak kakao doskonale współgra z owocową nutą, przełamując słodycz deseru. Sprawdź, jak łatwo możesz zrobić ten wyjątkowy przysmak w swojej kuchni!

Składniki

  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 250 g malin

Przygotowanie

  1. W rondelku roztop masło, dodaj czekoladę, wymieszaj i ściągnij z ognia.

  2. W osobnym naczyniu lekko roztrzep jajka z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i ekstrakt z wanilii. Ponownie wymieszaj do połączenia składników.

  3. Blaszkę 28 x 18 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i wyrównaj. W ciasto delikatnie powkładaj maliny, lekko zanurzając je w masie.

  4. Piecz w temperaturze 160º C przez około 30 minut.

  5. Po upieczeniu i ostygnięciu brownie można posypać cukrem pudrem.

Udostępnij!