Wilgotne i mocno czekoladowe brownie z dodatkiem malin to deser, który zachwyci każdego bez wyjątku. Głęboki smak kakao doskonale współgra z owocową nutą, przełamując słodycz deseru. Sprawdź, jak łatwo możesz zrobić ten wyjątkowy przysmak w swojej kuchni!
Składniki
- 250 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 100 g masła
- 170 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 250 g malin
Przygotowanie
- W rondelku roztop masło, dodaj czekoladę, wymieszaj i ściągnij z ognia.
- W osobnym naczyniu lekko roztrzep jajka z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i ekstrakt z wanilii. Ponownie wymieszaj do połączenia składników.
- Blaszkę 28 x 18 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i wyrównaj. W ciasto delikatnie powkładaj maliny, lekko zanurzając je w masie.
- Piecz w temperaturze 160º C przez około 30 minut.
- Po upieczeniu i ostygnięciu brownie można posypać cukrem pudrem.